Ervaringen

Ruiters over hun ervaring met mijn training/begeleiding:

Miriam van den Brand

Ik train inmiddels al bijna anderhalf jaar regelmatig bij Wendy. Omdat mijn IJslander Snotur last kreeg van vage klachten en er na dierenartsbezoek en foto’s maken eigenlijk niets aanwijsbaars mis met hem was, ging ik op zoek naar een andere oplossing voor dit probleem. De juiste spieren opbouwen en zijn balans verbeteren leken een goede stap richting een blessurevrije toekomst. En zo heeft dat ook uitgepakt. Door de goede uitleg en duidelijke opbouw van Wendy hebben Snotur en ik al veel geleerd. Over (gymnastische) oefeningen en waarom je die eigenlijk doet, over lichaamsgebruik (mens en paard), aanleuning, impuls, noem maar op. Ook bij mijn andere paard Sprettur krijg ik hulp van Wendy. Ik was nooit zo’n bakrijder, maar zowel de paarden als ik hebben er nu lol in. Na elke les hebben we iets nieuws om aan te werken. Bijkomend voordeel: Snotur, een bij tijd en wijle ongeleid projectiel, kan zich veel beter concentreren. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld.

Nien Landweer

Ik was een keer op Horse Event en zag daar mensen op een bijzondere manier met paarden werken, niet door hun wil op te leggen maar door samen te werken. Dat raakte me enorm en was het begin van een zoektocht naar een instructeur die me daarbij kon helpen. Ik wilde ook dansen met paarden. Zo heb ik meerdere instructeurs gehad. Sommige waren me te oppervlakkig, sommige had ik geen klik mee en sommige vond ik te zweverig. Ik vond Wendy via via. En ik heb vanaf dag 1 een geweldige klik met haar. Ze sluit heel goed aan bij waar ik ben en bouwt van daaruit op. Ze heeft eindeloos geduld en daagt je ook op een goede manier uit om voorbij je grenzen te gaan. Ze werkt aan de verbinding met het paard en de subtiele connectie tussen paard en ruiter. Ik leer steeds meer vanuit gevoel en balans rijden. En merk hoe enorm van belang mijn houding en zit is. Als ik even iets verschuif in mijn zit, zie ik dat terug in mijn paard. Voor elke spier die ik span, spant het paard een overeenkomstige spier. Dus als mijn paard niet lekker doorloopt, zal ik eerst in mezelf moeten kijken. Wat houd ik vast aan onnodige spanning (en soms is dat confronterend). Mijn diepe excuses aan de paarden die ik in mijn leven gereden heb. Het is (bijna) altijd de fout van de ruiter. En een diepe buiging voor hun vergevingsgezindheid. Als ik nu van het paard kom na een les, voel ik me altijd ontspannen en gelukkig vanwege deze gevoelsband met het paard. En ik merk het terug aan de paarden. Ze zijn blij met mij en communiceren ook in de wei op dat diepe subtiele niveau met mij. Wendy is een top-instructeur en een geweldig mens. Ik ben ontzettend dankbaar dat ze op mijn pad is gekomen (en de paarden ook).

Daphne Kaffka

Wendy geeft mij nu 7 jaar les en we hebben prachtige resultaten mogen behalen met onze pittige IJslandse merrie. Naast instructie op het niveau van beenligging, handhouding, wendingen, gangen e.d. werkt Wendy sterk op het voelen en ervaren. Lichaamsbewustzijn is een belangrijke pijler. Daar waar zij blokkades ziet bij het paard, kan ik attent worden op wat er bij mij gebeurd.
Elke les met een glimlach op ons mooie paard!

Ton Kaffka

De eerste keer dat ik op een IJslander zat was midden jaren ’80. En eigenlijk heb ik toen niet goed leren paardrijden. Paardrijden stond voor mij direct gelijk aan buitenrijden. Onbezorgd en vrij, hartstikke leuk en avontuurlijk. Pas na verloop van tijd werd ik geconfronteerd met alles wat ik niet wist en niet kon. Dat gebeurde ook tijdens de sporadische rijlessen die ik volgde. Ik vond het toen niet leuk om aan de slag te moeten als de absolute beginner die ik in feite altijd was gebleven. Lang ben ik die confrontatie uit de weg gegaan, tot ik ging lessen bij Wendy. Zij verstaat de kunst om het fijn te maken om met de meest basale dingen bezig te zijn. Tijdens haar lessen bereik ik een mate van concentratie en ontspanning die simpelweg heilzaam is te noemen. Voor ruiter èn paard. Ik heb er echt plezier in gekregen om te oefenen en te lessen, en op den duur is zich dat gaan terugbetalen. Door er rust en vertrouwen in te brengen heeft Wendy mij geleerd om eindelijk mijn merrie Lipurtá en mezelf als ruiter te begrijpen, en om het proces van ontwikkeling te zien. Was dit maar veel eerder gebeurd, hoeveel frustratie zou me bespaard zijn gebleven, en hoeveel meer plezier had het paardrijden me opgeleverd. Dankjewel Wendy!